Sankt Jörgen SPA


På Hisingen i Göteborg hittar man Sankt Jörgen Park som består av hotell, konferensanläggning, golfbana, träningsanläggning och ett SPA. Just SPA-avdelningen har vunnit ett flertal priser och 2017 utökades SPA-avdelningen med en utomhusdel. Sankt Jörgen har som så många andra SPA på västkusten valt att jobba mycket med sten och trä hela i sin SPA avdelning, vilket ger en lugn och samtidigt modern känsla.

När man kommer till Sankt Jörgen Park på en vardag får man först korsa mellan alla konferensgäster som pratar jobb innan man kommer till SPA receptionen. När man checkar in får man morgonrock, tofflor samt ett armband som gör att man kommer in i SPA-avdelningen. När man väl har bytt om får man slå sig ner i en soffa medan SPA-värden berättar om de olika SPA ritualer man har att välja på.  Det finns ritualer för till exempel avslappning och för energi och förutom att produkterna man använder under ritualen luktar olika så är också de aktiviteter man rekommenderas göra olika. I ritualen för energi växlar man till exempel mellan varma och kalla källor medan avslappningsritualen mest består av värme.

När man har gjort sitt val får man en liten väska med produkterna i och får följa med medan SPA-värden ger en kort guidad tur över anläggningen. Sen är man fri att göra som man vill. Antingen följer man stegen i den SPA ritual man har valt, eller så hittar man på en egen ordning. I rummet för SPA ritual finns ett tvagningsrum som man rekommenderas att börja i. Här skrubbar man sig sittande på bänkar för att sedan skölja av sig med en silverskål. Vidare finns stationer för ansiktet och fötterna. Man hittar också såväl ångbastu som olika vanliga bastur med olika grader. Det är riktigt uppfriskande att växla mellan den varma bastun och det iskalla badet som finns utanför bastun.

I eldrummet som ligger i anslutning till SPA ritualen brinner en vacker eld i mitten och runt den finner man varma vattensängar. När man lägger sig i dessa och sluter ögonen är det nästan omöjligt att inte låta vardagsstressen rinna av. Behöver man trots allt lite hjälp på traven så finns det hörlurar bredvid sängarna med olika sorters avslappnande musik att välja på.

Utanför rummet för SPA ritualen väntar sedan inomhus- och utomhuspoolerna. I inomhuspoolen kan man välja att simma som vanligt eller att låta någon av jetstrålarna som slås på var 10:e minut massera kroppen. Utmed ena inomhuspoolens ena långsidan finns ett antal vilosängar (sway beds) som gungar en fram och tillbaka i maklig takt, något som gör att man lätt slumrar till en stund. En trappa upp hittar man utsiktshyllan där man kan mysa i sköna duobäddar medan man tittar ut över omgivningarna.

Utomhuspoolerna är öppna året om och håller 38 respektive 33 grader. Under den kalla delen av året kan det hända att poolerna är övertäckta, men det är bara för att hålla dem varma, om man ber personalen i receptionen så trycker de på en knapp så att skyddet fälls in. Det är riktigt härligt att sänka ner kroppen i det varma vattnet samtidigt som man känner luftens kyla runt huvudet. På sommaren förvandlas området runt utomhuspoolerna till ett riktigt paradis med palmer, solsängar och en bar som serverar läskande och svalkande drycker.

Som man kan förvänta sig på ett SPA så finns det frukt, vatten och te att tillgå och om man skulle bli sugen på något mer än så finner man ett café precis utanför själva SPA avdelningen där man kan slå sig ner i sin morgonrock och beställa en smoothie, smörgås eller vad man nu är sugen på. Här serveras också en lunchbuffé varje dag något som gör att man kan njuta av sin SPA vistelse under många timmar utan att förgås av hunger.

Sankt Jörgen Park är utan tvekan ett av västkustens bästa SPA, men det finns några saker som de skulle kunna förbättra. Till exempel spelas det lite för hög musik i området runt poolen och i det annars så underbara eldrummet gör ljudet från någon typ av fläktaggregat att man inte riktigt njuter lika mycket som man hade gjort om det var knäpp tyst. Som med många andra SPA på västkusten så har ju även Sankt Jörgen ett gym och en träningsanläggning i anslutning till SPA avdelningen. Det gör att man delar omklädningsrummet med folk som just har kört ett tufft pass och är genomsvettiga. När skåpsgrannen luktar svettigt träningspass njuter man inte riktigt av det sista steget i SPA ritualen där man ska smörja in sig med en lyxig lotion efter att själv ha duschat. En del andra SPA anläggningar har löst den problematiken med ett separat omklädningsrum för SPA-gäster.

Läs mer om Sankt Jörgen Park här >>